Blog > Komentarze do wpisu

Pierogi- tylko ruskie!

Lepiłam pierogi. Znów. Znalazłam idealne rozwiązanie- i ładne, i szybkie, i smaczne.

Mąkę zalewa się wrzątkiem (w misce) i miesza się łyżką. Czekamy, aż ostygnie. Potem dodajemy żółtko, wyrabiamy ciasto (na pewno będzie wymagało dodania jeszcze mąki). Ciasto dzielimy na części, rozwałkowujemy cieniutko. Wykrawamy koła. Nadziewamy farszem, wkładamy do garnka z wrzącą wodą, aż wypłyną do góry. 

Farsz: gotujemy ziemniaki. Gnieciemy je z twarogiem w proporcji 3:2. Dodajemy usmażoną na brązowo cebulkę (całą, mała lub dużą, w zalezności od ilości farszu). Doprawiamy solą i pieprzem.

 

Gotowe!!!

Prawda, że proste? I szybkie, i pyszne... :)

Żółtko zagwarantuje piękny, złocisty kolor. Gdyby dodac całe jajko, ciasto byłoby twarde: żółtko zmiękcza, białko usztywnia- warto zapamiętać ;) Do mielonego też dodaję tylko żółtko, wtedy jest pulchny i miękki klopsik :)

sobota, 22 listopada 2014, matkapolka88

Polecane wpisy