RSS
piątek, 05 grudnia 2014

Dziś zabrałam sie za kaczkę. A właściwie już wczoraj.

Zmieszałam dużą łyżkę miodu z olejem, czosnkiem (ok. 4 ząbki pokrojone w kosteczkę), majerankiem i odrobiną przyprawy do drobiu po myśliwsku (można spokojnie jej nie dodawać) i rozsmarowałam na kaczce.

Poczekała sobie w lodówce do dziś. 

Dziś włożyłam w nią kawałek selera, wielką pietruszkę, dwie marchewki, kawałek pora i 4 ząbki czosnku. Zalałam winem (ok. 0,5 szklanki) i do piekarnika, marsz!

Obok niej położyłam ząbek czosnku i marchewkę.

W piekarniku, w zamkniętej brytfannie leżała 2 godziny. Po tym czasie odsłoniłam pokrywę i piekłam az do efektu złocistej skórki, ok. pół godziny. I gotowe.

A jakie smaczne!!!

składniki:

kaczka tuszka bez podrobów

łyżka miodu

0,5 szklanki wina do zalania

2-3 łyżki majeranku

główka czosnku

seler

pietruszka

3 marchewki

kawałek pora (ok. 10 cm)

olej (ok. 5 łyżek, najzdrowszy jest rzepakowy, może być też oliwa, żeby było bardziej prozdrowotnie)

 

Czas przygotowania: 2,5- 3 godziny + marynowanie(niekonieczne, jeżeli komuś spieszno ;) )

oto efekt:

darmowy hosting obrazków